WAT IS KARATE?
JKA, Japan Karate Association
JKA staat voor traditioneel: de nationale en internationale structuur van JKA garandeert nauwe samenwerking met de Japanse moedervereniging.
JKA staat voor vorming: deze karateschool garandeert niet alleen een fysieke vervolmaking, maar bovendien, en dat is primordiaal bij ons, wordt bewust gestreefd naar de vervolmaking als mens.
JKA staat voor kameraadschap: alle karateka's binnen deze school voelen zich door de (soms zware) trainingen, de vele gemeenschappelijke activiteiten en de uniforme graduatie-eisen, met elkaar verbonden en ervaren een familiegevoel.
JKA staat ook voor kwaliteit: de stijl wordt doorgegeven door speciaal daarvoor opgeleide en erkende instructeurs. De graden worden toegekend door gevormde en erkende examinatoren en de clubs trainen in erkende en goedgekeurde zalen.
De kenmerken van de JKA school
JKA staat voor sterke tradities, zowel in techniek als in educatieve waarden. In de JKA school wordt het realiseren van volgende doelen door de "Weg van Karate" of "Karate-Do" vooropgesteld:
Fysieke zelfverdediging zonder wapens:
- Fysieke ontplooiing (sport)
- Specifieke technieken: zowel de effectiviteit als efficiëntie zijn hierbij de norm.
Beheersing van de persoon:
- Fysiek: beheersing van de technieken
- Mentaal: gedrag, attitude, hoffelijkheid
Budo-besef:
- Besef van het gevaar tijdens een gevecht (concentratie en respect voor de partner; mubobi en jogai)
- Besef van het fatalisme van een gevecht (1 kans = ippon, totale inzet)
Stijleigenheid:
- Totale lichaamsinzet
- Grote verplaatsingen en ruime technieken
- Snelkracht
- 'Zanchin' of permanente waakzaamheid is belangrijk in de JKA school
Wie kan Karate beoefenen?
Karate is een ongewapende zelfverdedigingskunst die lichamelijke vorming en karaktervorming door training beoogt. Iedereen is welkom: jongens en meisjes vanaf 8 jaar, jeugd en volwassenen. Er wordt geen specifieke voorkennis of grote lichamelijke conditie verwacht: hier wordt op de trainingen aan gewerkt. Karate is geen gemakkelijkheidsoplossing, van iedere karateka wordt - op zijn eigen tempo en niveau - het maximum verwacht. Wat krijg je ervoor in de plaats? Zelfbeheersing, assertiviteit en zelfontplooiing.

|